Vstupy výtahů Klimenská

vstupy do výtahů Klimenská

12 dubna, 2019

vstupy do výtahů Klimenská

Tento článek o naší činnosti jsem nazval “Románský cement a naši rekruti” a to z důvodu, že tentokrát se s románským cementem seznámili čekatelé na členství v našem družstvu.

Nejsme totiž pouze šikovné řemeslné družstvo a nemáme jen a pouze skvělé mistry v mnoha oborech, ale jsme se svou mateřskou organizací AKORN také sociálním projektem, který se snaží naučit některé spoluobčany nové technologie a zlepšit tak jejich pozici na volném trhu.

Proto si měli naši rekruti možnost vyzkoušet práci s románským cementem a pod vedením zkušeného odborníka Josefa Jirouška se skutečně vyznamenali.

Ve spřáteleném SVJ Společenství 1172 v Klimenské ulici jsme získali zakázku na několik vstupů do výtahů. Problém byl, že předchozí firma nerespektovala historické užití materiálů, ani výslednou podobu.

Proto jsme celé dílo po nich předělávali.

Historické stavby totiž potřebují přísné dodržení materiálů a postupů.

Napíšu Vám několik důležitých rad, při kterých by jste se měli řídit při opravě památky, kdyby jste si vybral třeba jinou firmu, nebo aby jste věděl, že se v tématu orientujeme a vyznáme.

V opravách historických fasád dáváme jednoznačně přednost použití materiálů, které se fyzikálními a chemickými vlastnostmi blíží dříve používaným fasádám a malbám, jejich stav dále nezhorší a naopak se projeví větší odolností proti zvětrávání.Proč je to důležité?

  1. Rychlý problém -protože nesourodé materiály se vzájemně odpuzují a fasády a omítky nevydrží stanovenou dobu a to neocení především zadavatel.
  2. Vzhled -původní materiál odráží vzhledovou variabilitu, moderní materiály zcelují a vytváří dojem uniformní urbanistiky
  3. Nedůvěra -pakliže se fasáda brzy odlepí, původní zadavatel nezíská v danou firmu důvěru.

Historické budovy se prezentovaly v závislosti na použitých materiálech určitou paletou barev a jejich povrch odpovídal ručnímu zpracování omítek na nerovném zdivu. Je velkou chybou aplikovat soudobé materiály (byť třeba i materiály vhodné pro historické stavby) způsobem, který vede k modernímu vzhledu budovy. Zachování původního historického vzhledu stavebních prvků a fasád je prací pro zkušené zedníky a malíře, a zejména spočívá v používání autentických nástrojů, umělé tvorbě nerovností a v případě nátěrových hmot v použití tlumených dobově odpovídajících odstínů s umělou patinou.
Velké chyby se pracovníci zabývající se opravou dopustí, pokud na zdravou historickou fasádní hmotu aplikují některý z moderních akrylátových nátěrů – ty nemusejí ve specifických podmínkách historických budov vydržet ani několik let. Chybou je také nerozeznání charakteru podkladu a přetření například nevhodných materiálů aplikovaných při minulé opravě, třeba i vhodným silikátovým nátěrem. Chemicky a fyzikálně nesourodé prvky jsou v každé fasádě časovanou bombou a jako nehomogenita se mohou projevit při mírných změnách podmínek, například vytrvalém dešti nebo mrazu.Na následujících fotkách uvidíte proměnu vstupů k výtahům v památkové zástavbě. Původní firma použila sádrokarton a lepidlo. My jsme to strhli a použili jsme románský cement.Rohy jsme přizpůsobily z nevzhledných pravých úhlů do oblouků pod poloměrem 9cm.

sledujte nás, zde máte všechno na jednom místě!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *