Vstupní historický portál Za Poštou 9

Při realizaci opravy vstupního portálu Za Poštou 9 jsme se zamysleli nad historií prvorepublikové poctivé práce a rozhodli jsme se, že nabídneme investorovi důstojnou opravu připomínající poctivost prvotního záměru a tvorby a to tak, aby byl cenově dostupný.

Byly k projednání dvě zásadní možnosti.

Buď opravit původní teraco, nebo na portál natáhnout uměleckou stěrku.

Pozvali jsme si ke konzultaci odborníka na historické památky pana Jaromíra Hájského .

Jeho stanovisko bylo takové, že vstupní portál se z ekonomického hlediska nevyplatí opravovat teracem, protože teraco použité na tvorbě portálu se značně liší od materiálu, který je sehnatelný v ČR v současnosti. Jediné místo, kde je materiál sehnatelný je Itálie, bohužel však v tak malém množství, které potřebujeme je to nereálné.

Pan Hájský jako odborník na restauraci památek vybral a zvolil dekorativní stěrku č 12, která je mezi vzory na portálu jako nejlepší řešení.

Respektujeme také cítění obyvatel domu, kteří se vyjádřilio dekorativní stěrce č 4 a č 6.

Pan Hájský vybral bílé stavební lepidlo, do kterého bychom přidávali práškovou barvu, která dělá podobné vzory. Původní vzorové stěrky na portálu byly z venkovního keraštuku, ten byl ale příliš měkký a mohl by opadávat, lepidlo na dekorativní mozaiky opadávat nebude a efekt bude stejný.

Vytvořili jsme také animované vizualizace:

Portál má vytepávané detaily kolem rohů a lemů kolem pemrlovaného povrchu.

Ty při natahování stěrky jsme překryli páskou a potom jen strhnuli. V místech, kde jsou lemy poškozeny jsme provedli doplnění a vytepali tato místa, aby lemy byly na pohled stejné po celém portálu.

Potom jsme tyto lemy natřeli tmavou barvou, takovou, kterou obyvatelé domu vyberali k prosvítání skrze stěrku.

Nejprve jsme však natáhli dekorativní stěrku.

Po té jsme dostali nápad, který je ovšem součástí našeho know-how a tímto chceme zároveň poděkovat panu předsedovi SVJ Za Poštou 9 a spolumajitelům domu, kteří nás nechali experimentovat aniž by věděli, jaký výsledek dopředu bude.

Pan Hájský upozornil na zásadní problém a to na dutá místa kolem vnitřních svinutí portálu.

Zde bylo nutné osekat portál až na jádro a znovu vyzdít jádro, pak teprve povrch a na to stěrku.

Zároveň jsme dbali na to, abychom navrátili vstupním vnitřním svinutím původní prvorepublikový tvar, který na dveřích nebyl cca 60 let správně opraven.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *